Από πρώτο χέρι

Από πρώτο χέρι

Το αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας, που βασίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου και σε πληροφορίες από δημοσιευμένα κείμενα.

Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη. Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους, αναζητούν να θυμηθούν και να εμπνευστούν από το πείσμα ζωής αυτών των ανθρώπων, που στην ουσία έχτισαν, άνδρωσαν και έκαναν διάσημες τις πόλεις του καπνού. H Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή.

Μια φορά και μια βαλίτσα

Το παρελθόν των παιδικών μας χρόνων, το παρελθόν των γονιών και των παππούδων μας, ξεπηδά από τη γη και το χώμα και έρχεται να μας συντροφεύσει.

Στο ταξίδι συνεπιβάτες μας νεράιδεs, βοσκοί, νύφες, πεθερές, αρχοντογιοί και βασιλιάδες, φωτίζουν το δρόμο μας που γίνεται παράσταση. Μία βαλίτσα, τρεις μουσικοί, μία τραγουδίστρια και μία ηθοποιός έρχονται κοντά σας για να σας κάνουν να θυμηθείτε κάποιους που κάποτε γνωρίζατε ή που ακόμη γνωρίζετε.