Blog

Θέατρο Πόρτα: «Κοίτα»

Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια χρονών

Το ΠΟΡΤΑ συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και παρουσιάζει τη βρεφική παράσταση “Κοίτα!”, την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Ανακαλύπτει ήχους και σκιές, κρύβεται, εμφανίζεται και παίζει με ό,τι του μοιάζει με παιχνίδι. Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο λίγο γίνεται παιδί. Η μαμά είναι κάπου εκεί γύρω ή και δεν είναι, αλλά κάθε φορά που κάτι σημαντικό συμβαίνει, εκείνο έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί της την έκπληξη και τη χαρά της ανακάλυψης. Μ’ ένα “Κοίτα!”.

talcmag.gr: «Με το θέατρο, το μικρό γίνεται λίγο πιο μεγάλο»

Το ΠΟΡΤΑ συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και παρουσιάζει την παράσταση την παράσταση για βρέφη και νήπια Κοίτα!”, την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Η μαμά είναι κάπου εκεί γύρω ή και δεν είναι, αλλά κάθε φορά που κάτι σημαντικό συμβαίνει, εκείνο έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί της την έκπληξη και τη χαρά της ανακάλυψης. Μ’ ένα “Κοίτα!”. Η Κατερίνα Καραδήμα, που είχε την ιδέα, τη σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί στην παράσταση μιλάει στο Τaλκ για το μαγικό βρεφικό θέατρο.

%ce%ba%ce%bf%ce%af%cf%84%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-2

Πριν σε ρωτήσω για τη φετινή σου παράσταση για βρέφη και νήπια «Κοίτα», θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για σένα. Ποια είσαι, πώς ξεκίνησες την πορεία σου στο θέατρο και πώς βρέθηκες φέτος στο ΠΟΡΤΑ; Σπούδασα ηθοποιός στη σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου «Ίασμος» και παρακολούθησα πάρα πολλά σεμινάρια σε σχέση με το παιδί και το θέατρο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχω ασχοληθεί με το παιδικό θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και διδάσκω τα τελευταία 13 χρόνια θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά από 5 ετών έως και έφηβους και υποκριτική σε ενήλικες. Η πρώτη μου επαγγελματική δουλειά ήταν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου. Τα τελευταία 7 χρόνια διευθύνω το Μικρό θέατρο Αγρινίου, το οποίο λειτουργεί ως θεατρικό εργαστήρι και ως χώρος παραστάσεων.

Η σχέση μου με το ΠΟΡΤΑ τώρα, μάλλον είναι λίγο καρμική. Χρόνια παρακολουθώ και εμπνέομαι από τις παιδικές παραστάσεις της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου. Θεωρώ ότι ο τρόπος που δουλεύουν, με αντιπροσωπεύει απόλυτα ως ηθοποιό. Είχα δει το «Έλα, έλα» τη βρεφική παράσταση της Ξένιας, συγκλονίστηκα, το μελέτησα και είπα θα το κάνω κι εγώ μια μέρα. Στο ΠΟΡΤΑ βρέθηκα τυχαία από ένα mail που έστειλα στην Ξένια για να μου δώσει κάποιες συμβουλές σε σχέση με το βρεφικό θέατρο πριν ανεβάσω το «Κοίτα» στο Μικρό θέατρο. Μου είπε κατευθείαν ότι ήθελε να δει τη δουλειά μου κι έτσι το «Κοίτα» βρέθηκε στο ΠΟΡΤΑ.

ΚΘΒΕ: «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά»

Το Μικρό Θέατρο Αγρινίου έρχεται τον Μάρτιο στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών με την παράσταση «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά». Η παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αγρίνιο και την Αθήνα, φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

«Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά»
Από 11 έως 20 Μαρτίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών


Λίγα λόγια για το έργο
Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση–ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη.H Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή.

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Ήταν δύσκολο το προηγούμενο καλοκαίρι.
Τι λέω τώρα, ε;
Και για ποιον δεν ήτανε!
Εκεί, λοιπόν, μες στην καρδιά της καταχνιάς, μες στην καρδιά του θέρους –που λέει και ο ποιητής– μου ήρθε αναπάντεχα μια περίεργη –έτσι μου φάνηκε τότε– πρόταση από την Κατερίνα Καραδήμα και το Mικρό Θέατρο: Να κάνουμε –λέει– μία παράσταση για τα καπνά. Ω, ρε μάνα μου, σκέφτηκα, εκεί να δεις δύσκολα καλοκαίρια!
Και είπα αυθόρμητα ναι. Και έπειτα θυμήθηκα. Όπως θυμήθηκαν και όλοι εκείνοι που απλόχερα μας τα εξομολογήθηκαν όλα τα του καπνού. Από πρώτο χέρι. Κι ας λένε πως η εμπειρία δεν μεταβιβάζεται. Εμείς καταλάβαμε. Καταλάβαμε τι είναι  αυτό που τους δένει τόσο δυνατά… Τι είναι αυτό που τους κάνει να αντέχουν ακόμα τον κόπο: Ο αγώνας για ζωή. Αγώνας… όχι αστεία…

Γεωργία Μαυραγάνη

artplay.gr: «Μικρό Θέατρο: Ένα θαύμα στο Αγρίνιο»

Είναι μικρό. Το λέει και το όνομα του. Είναι ωστόσο από τα λίγα Θέατρα, ιδιαίτερα της επαρχίας, που επιτελούν έναν βασικό ρόλο. Συνομιλεί με την τοπική κοινωνία και την εκφράζει, και μέσα από αυτή τη συνομιλία δημιουργεί παραστάσεις

σαν το «Από πρώτο χέρι», μια παράσταση για την ιστορία του καπνού, που σύντομα θα δούμε στο BIOS. Ζητήσαμε από την Κατερίνα Καραδήμα, την ιδρύτρια του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου να γράψει στο artplay.gr γι αυτό το μοναδικό εγχείρημα.

«Το Μικρό Θέατρο γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Αγρίνιο. Ο χώρος είναι ένα θέατρο 85 θέσεων, το οποίο λειτουργεί και ως θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, έφηβους , ενήλικες και υποψήφιους φοιτητές δραματικών σχολών. Μέσα από μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, θεατρικού παιχνιδιού, σεμινάρια θεάτρου και άλλα, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να διαπαιδαγωγηθεί θεατρικά και να εκφραστεί ελεύθερα σε μια επαρχιακή πόλη, ενώ σε ότι αφορά το θεατή να παρακολουθήσει παραστάσεις σε έναν εναλλακτικό αμφιθεατρικό χώρο.